Nyárádmente barátai: Füszerek könyve Romváry Vilmos 2014.07.24.,

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Fűszerek könyve      Romváry Vilmos     2014.07.24.,



Bors              Népies neve:  feketebors, piper
                  Latin neve: Piper nigrum  L.



A legismertebb és legáltalánosabban használt fűszer  az egész világon. A Szingapúr
és Malabár vidékén honos.
Ázsiában és Amerikában termesztett cserje bogyója szolgáltatja az értékes fűszert.

A feketebors  ( Piperis nigri). a növény éretlenül szedett,szárított termése. A fehérbors
(Piper album)   ezzel szemben növény érett termése,melyről a külső héját áztatással és
dörzsöléssel eltávolítják és színe így világosbarna.
A feketebors az erősebben csípős ízű,míg a fehérbors a kevésbé csípős ízű és enyhébben
aromás. Mindkettő illó olajat,piperint,pirolint,karicint,zsírolajat,keményítőt,szénhidrátot,
enzimeket,gyantát tartalmaz.
A bors egész és őrölt álapotban kerül forgalomba. Mindkét formában,ízlésnek megfelelően
minden ételhez adható,kivéve az édes ételeket.
Így például levesek, főzelékek,saláták,húsételek,páclevek, halak ízessítésénél egészben
vagy durván őrölve haszáljuk.Nagyon jó alapízt ad például a borsos marhatokánynak,pirított
májnak,tojásos gombapaprikásnak,vagdalt húsféléknek stb. Ételek utánízesítésére borstartóban
vagy ki asztali darálóban helyezik a teríték mellé...

Ennek a fűszernek nemcsak ízesítő,hanem étvágygerjesztő hatása is van. Használatával azonban
ügyelni kell, mivel izgató hatása miatt a májat,epét,vesét, végbelet.stb. megtámadhatja.
( lázsd. Borsikafű ).

A fehérbors a húsiparban a töltelékes áruknál szinte nélkülözhetetlen fűszer,de halmaradékok
készítésénél is használják..

A kelet---indiai Piper longum--offic.szolgáltatja a kevésbé értékes és ritkán használatos
hosszú borsot.



Receptek:

Borsos tokány.60 dkg sovány marhahúst és 5 dkg füstölt szalonnát kisujjnyi vékony szeletekre
vágjuk.A szalonnát kisütjük és leszűrjük a zsírját. Ezt a zsírt hozzátesszük a rendes
zsírhoz és 1 nagyobb fej apróra vágott hagymát megfonnyasztunk benne. Hozzáadjuk a húst
és átsütjük,majd kevés vizzel felengedve  megpároljuk.Fűszerezzük paradicsommal,
zöldpaprikával,egy késhegynyi törött borssal Így lefedve puhára pároljuk,majd zsírjára
sütjük és ismét felöntjük pici vízzel,amivel további 10 percig pároljuk.
Aki sűrűbben szereti a levét,a zsírját sütéskor kevés liszttel meghintheti...


Dubarry szelet.

Szép szelet sültnekvaló marhahúst szalonnával megtűzdelünk,bedörzsöljük sóval és borssal,
vajban mindkét oldalát megsütjük.Feleresztjük húslével és lefedve sütőbe puhára sütjük....

Címkék: sályi tiborné 2014.07. 24.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Köszönöm a finom recepteket draga Erzsike. Kivanok neked nagyon sok egeszeget es a draga csaladodnak is.
Szeretettel olellek.Irenke

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 9 éve

FŰSZEREK KÖNYVE Romváry Vilmos 2014.07.31.,




Borsikafű Népies neve: bécsi rozmaring,borsfű,borsika,
borsos szatorja,csombor,csomborbors,hurkafű,
kerti méhfű,pereszlén
Latin neve: Satureja hortensis L.



Már a XVI.század fűszerkönyvek említik a borsikafüvet mint fűszert és gyógynövényt.
Jellegzetes,borsra emlékeztető,fűszeres illatú és ízű növény. Általános elterjedése és
kedvelt aromája miatt a háztáji kertekben és a nagyüzemekben folyik a termesztése.

Bazsalikomhoz és majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba. Illó olajat,
cseranyagot,nyálkát,gyantát,keserű anyagot stb. tartalmaz.

A borsnál kevésbé veszélyes,és érdekes aromája miatt kedvelt húsipari és háztartási fűszer.
(Saturejae herba).
Bableves, babfőzelék,burgonyaételek,káposztafélék ( édes és lucskos ).
saláták,húsételek,gombás ételek,kolbászárúk,vadpácok,majonéz és különféle mártások,ecetes
és vizes uborka fűszere.

Használatával takarékosan kell bánni,mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ezért ne
főzzük az étellel együtt,csak a főzés befejezte előtt pár perccel kell az ételhez keverni.

Diétás konyhák étrendjében igen használatos,mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és
egyben gyógyhatása is van.
Ajánljuk a diétásoknak---akik a borstól el vannak tíltva.---,hogy ételeiket borsikafű,
koriander,mustármag és egy kis csípős paprika keverékével fűszerezzék,
Egyébként gyomorerősítő, görcsoldó,étvágygerjesztő, bélféregírtó,felfúvódást gátló hatása
miatt is értékes fűszernövény..


Receptek

Székely leves. 25 dkg marha--vagy birkahúsból pörköltet készítünk és felöntjük 1 liter
vízzel. Beleteszünk 3--4 kockára vágott burgonyát,25 dkg zöldbabot,borsfüvet,babérlevelet
és megsózzuk. 1 gerezd összetört fokhagymával rántást készítünk és tálalás előtt 1--2 dl
tejfelt adunk bele..

Babfőzelék

Az előző nap beáztatott 30 dkg fehér vagy tarka babot feltesszük főni. Zsírból,lisztből,
kis fej vöröshagymával és egy gerezd szétnyomkodott kokhagymával rántást készítünk.
Mikor a bab megfőtt,berántjuk és fűszerezzük sóval,babérlevéllel,borsikafűvel,pici cukorral
és ecettel..



Gyomorerősítő, étvágygerjesztő,felfúvódás és alacsony vérnyomás elleni gyógytea. 5-5 dkg
borsikafű,bazsalikom,rozmaring,édes kömény keverékéből 2 evőkanálnyt veszünk 1/2 liter
vízhez és felforraljuk. Pár perces állás után leszűrjük és 1--1 csészével reggel és
este elfogyasztunk.....

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 9 éve

FŰSZEREK KÖNYVE Romváry Vilmos 2014.07.31.,




Borsikafű Népies neve: bécsi rozmaring,borsfű,borsika,
borsos szatorja,csombor,csomborbors,hurkafű,
kerti méhfű,pereszlén
Latin neve: Satureja hortensis L.



Már a XVI.század fűszerkönyvek említik a borsikafüvet mint fűszert és gyógynövényt.
Jellegzetes,borsra emlékeztető,fűszeres illatú és ízű növény. Általános elterjedése és
kedvelt aromája miatt a háztáji kertekben és a nagyüzemekben folyik a termesztése.

Bazsalikomhoz és majoránnához hasonlóan morzsolt állapotban kerül forgalomba. Illó olajat,
cseranyagot,nyálkát,gyantát,keserű anyagot stb. tartalmaz.

A borsnál kevésbé veszélyes,és érdekes aromája miatt kedvelt húsipari és háztartási fűszer.
(Saturejae herba).
Bableves, babfőzelék,burgonyaételek,káposztafélék ( édes és lucskos ).
saláták,húsételek,gombás ételek,kolbászárúk,vadpácok,majonéz és különféle mártások,ecetes
és vizes uborka fűszere.

Használatával takarékosan kell bánni,mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt. Ezért ne
főzzük az étellel együtt,csak a főzés befejezte előtt pár perccel kell az ételhez keverni.

Diétás konyhák étrendjében igen használatos,mivel a feketeborsot lehet vele pótolni és
egyben gyógyhatása is van.
Ajánljuk a diétásoknak---akik a borstól el vannak tíltva.---,hogy ételeiket borsikafű,
koriander,mustármag és egy kis csípős paprika keverékével fűszerezzék,
Egyébként gyomorerősítő, görcsoldó,étvágygerjesztő, bélféregírtó,felfúvódást gátló hatása
miatt is értékes fűszernövény..


Receptek

Székely leves. 25 dkg marha--vagy birkahúsból pörköltet készítünk és felöntjük 1 liter
vízzel. Beleteszünk 3--4 kockára vágott burgonyát,25 dkg zöldbabot,borsfüvet,babérlevelet
és megsózzuk. 1 gerezd összetört fokhagymával rántást készítünk és tálalás előtt 1--2 dl
tejfelt adunk bele..

Babfőzelék

Az előző nap beáztatott 30 dkg fehér vagy tarka babot feltesszük főni. Zsírból,lisztből,
kis fej vöröshagymával és egy gerezd szétnyomkodott kokhagymával rántást készítünk.
Mikor a bab megfőtt,berántjuk és fűszerezzük sóval,babérlevéllel,borsikafűvel,pici cukorral
és ecettel..



Gyomorerősítő, étvágygerjesztő,felfúvódás és alacsony vérnyomás elleni gyógytea. 5-5 dkg
borsikafű,bazsalikom,rozmaring,édes kömény keverékéből 2 evőkanálnyt veszünk 1/2 liter
vízhez és felforraljuk. Pár perces állás után leszűrjük és 1--1 csészével reggel és
este elfogyasztunk.....

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu