Nyárádmente barátai: Füszerek könyve Romváry Vilmos 2014.07.16.,

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Boróka       Népies neve:   apró fenyő,borosán, borostyántüske,borovicskafenyő,borsfenyő,
                            gyalogfenyő,komkék,közönséges boróka, töviskés fenyő
             Latin neve:    Juniperus communis  L.



A Duna----Tisza közén,de hazánk más részein is nagy tömegben előförduló,örökzöld cserje.

Második éves kékeshanvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes--kesernyésen zamatos
nagyon aromás,kissé csípős íző fűszert.   ( Juniperi fructus ).

Illó olajat, invertcukrot,juniperint,flavonglikozidát, gyantát,cseranyagot,gumit, fehérjét,
viaszt és pektint tartalmaz.

Ősrégi idők óta használják fűszerként,egész vagy őrölt állapotban. Főzelékek,saláták,
savanyú káposzta,húsételek,vadpástétomok fontos ízesítője.

Kitűnő ízt kölcsönöz a sertés és vadsültek,de nem hiányozhat az igényesebb pácléből sem.
Fűszerkeveréket sonkapácokat húsfüstölő szereket készítenek belőle.
A divatos grillsütésű húsoknak borókás füstölésen keresztül finom aromát ízt adhatunk.

A gyógyászatban vízelethajtóként,szélhajtóként,étvágygerjesztőként,vese--epekő oldószrként
hurutos megbetegedéseknél használják...

Kitűnő izzasztó hatású csúz--és köszvénybántalmaknál.  A bogyókból lekvárt is készítenek.
,elyből naponta egy-két kávéskanállal fogyasztanak vízelhajtóként,epe- és veseműködést
serkentőként.
A borókából pálinkát is főznek,amely a borovicska és az angol " gin"  alkotórésze..


Receptek:    Báránycombpecsenye.   A combot minden hártyától és zsíradéktól megtisztítunk
és sóval meg borókamaggal bedörzsölünk.Rátesszünk néhány babérlevelet, és ecetes ruhában
néhány napig állni hagyjuk,miközben a ruhát naponként váltogatjuk friss ecetes vízben mártva.

A sütés előtti napon a combot tejben megáztajuk,és közvetlenül a felhasználás előtt a tejet
letörölgetjük róla.
megtüzdeljük füstölt szalonnaszeletekkel,megforgatjuk 5 dkg forró vajon,és kevés vízen
az egészet puhára pároljuk.
Végezetül a sütőbe ropogós pirosra sütjük a pecsenyét.   Párolás helyett ajáljuk az
alufóliába való sütést. 



Csúz,köszvény,izületi bántalmak elleni gyógytea.    10 dkg borókabogyó,5--5 dkg csalánlevél,
zsályalevél,ezerjófű, tárnicsgyökér,bengekéreg,nyírfalevél,veronikafű  keverékéből
2 evőkanállal veszünk fél liter vízhez.  Pár percig forraljuk,majd 5--10 percig állni
hagyjuk.   utána leszürjük,és este,reggel 1--1 csészényit elfogyasztunk.....

Címkék: sályi tiborné

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Nagyon szépen köszönöm Erzsikem ezeket a fincsi recepteket.
Az ember olvassa ezeket a recepteket: mehetnékje támad a konyha felé, hogy saját kezűleg lásson hozzá a ....
Nagyon szep ested legyen!Sok szeretettel puszi:Irenke

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu