Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyárádmente barátai. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyárádmente barátai. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyárádmente barátai. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyárádmente barátai. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Babérlevél Népies neve: albertlevél, szagos levél, bürbérfa, illatfa
Latin neve: Laurus nobilis L.
A legrégibb ismert és igen elterjedt fűszerek közé tartozik. Kis-Ázsiában és a Földközi--
tenger vidékén vadon,de főleg kultúrákban előforduló örökzöld cserja vagy fa levele
szolgáltatja ezt az értékes karakterű fűszert ( Lauri folium ). Régen a dicsőség,a hírnév
és a győzelem jelképe volt.
A felül fényes,alul matt, bőrszerű lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés
ízüek. Illó olajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak.
Ügyeljünk arra,hogy a lehetőleg jellezetesen aromás,szármentes és zöldes színű leveleket
vásároljunk.
Olasz-,Francia-,és Spanyolországból jut a hazai kereskedelembe. Nálunk üvegházakban
dísznövényként is látható.
A babérlevelet felhasználhatjuk levesek ( tojás-,burgony-,savanyú-,hal-,paradicsom-,hús-,).
főzelékek (burgonya-,savanyú tojás-). szószok,pácok, mártások, kolbászáruk, sültek,
aszpikok,kocsonya, készítésnél, valamint téli uborka, zöldparadicsom, tök és káposzta
eltevésénél és halhúsok marinálásánál. Különlegesen aromás ízt kölcsönöz az egybesült sertés-
és marhahúsnak is,ha párolás közben a levébe teszünk egy-egy levélkét.Különösen azoknál az
ételeknél elengedhetetlen,amelyek enyhén savanykás ízűek. (vadas marhafartő,citromos mártás,
nyúl, szarvas, őz stb. ),
Mivel a levelek erősen aromásak,így ügyeljünk a felhasználásnál,,mert kesernyés íze elrontnatja
ételünket vagy eltett savanyúságunkat.
A főtt ételeknél 15--20 percnél tovább ne hagyjuk az ételben,savanyúságokhoz viszont 1--2
levélkénél többet ne tegyünk,mert ez is elég az ízhatáshoz.
Receptek: Savanyú tojásleves. Zsirt forrósítunk és kellő mennyiségű liszttel szép piros
rántást készítünk. 1 mokkáskanál pirospaprikát teszünk bele, majd hideg vizzel felengedjük.
Fűszerezzük 1--2 szál babérlevéllel,sóval,pici cukorral,majd lassú tűznél hagyjuk 10--15
percig forrni.,
A tojásokat vigyázva eresztjük bele,hogy lehetőleg ne főjenek teljesen szét.
Az én saját véleményem ezzel a levessel kapcsolatban. Nagyon-nagyon finom laktató étel.
Hamis vadmártás. 2 szál sárgarépát, 2 szál petrezselyemgyökeret és 2 fej vöröshagymát
karikára vágunk,leöntjük annyi vizzel,hogy bőven ellepje. Babérlevéllel,sóval, szemes
borssal és ecettel izesítve puhára főzzük. Levétől leszűrjük,de nem öntjük ki,hanem
félretesszük.. A zöldséget 1 evőkanál zsíron 5 dkg cukorral megpirítjuk,meghintjük
2 evőkanál liszttel és a féretett páclével mártássűrűségre engedjük fel. Alaposan átforraljuk
az egészet áttörjük,mustárral és citromlével ízesítjük és tejfellel gazdagítjuk.Makarónival
tálaljuk.
Erdélyi vadashús. 1 kg marhafelsát annyi vizzel tesszük fel főni,hogy ellepje. Ha forr,a
habját mindig leszedjük.Beledobunk 3--4 fej karikára vágott vöröshagymát,3-3 szál apróra
vágott sárgarépát és petrezselymgyökeret,sót,babérlevelet és 1 kiskanálnyi szemes borsot.
Lefedve lassú tűzön puhára főzzük,majd a tűzről levéve ecettel savanyítjuk. Ebben a páclében
hagyjuk a húst legalább 3 napig.
Fogyasztás előtt felmelegítjük és a húst felszeleteljük.Közben a zöldséget kihalászuk,kevés
cukorral szép barnára megpirítjuk és a páclével felengedve áttörjük. 2 evőkanál zsírból
és 2 evőkanál lisztből barna rántást készítünk,felengedjük a zöldséggel: mustárral,sóval
ízesítjük és a húst visszatéve átforraljuk. Tálalás előtt tejfelt is adhatunk hozzá....
Saját véleményem!!! Nálunk az egész család nagyon-nagyon szereti ezt a finom ételt....
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!