Nyárádmente barátai: Füszerek könyve Romváry Vilmos 2014.07.12.

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 191 fő
  • Képek - 264 db
  • Videók - 742 db
  • Blogbejegyzések - 450 db
  • Fórumtémák - 37 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

Nyárádmente barátai. vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Babérlevél         Népies neve:  albertlevél, szagos levél, bürbérfa, illatfa
                   Latin neve:   Laurus nobilis L.



A legrégibb ismert és igen elterjedt fűszerek közé tartozik.  Kis-Ázsiában és a Földközi--
tenger vidékén vadon,de főleg kultúrákban előforduló örökzöld cserja vagy fa levele
szolgáltatja ezt az értékes karakterű fűszert  ( Lauri folium ).   Régen a dicsőség,a hírnév
és a győzelem jelképe volt.

A felül fényes,alul matt, bőrszerű lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés
ízüek. Illó olajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak.
Ügyeljünk arra,hogy a lehetőleg  jellezetesen aromás,szármentes és zöldes színű leveleket
vásároljunk.

Olasz-,Francia-,és Spanyolországból jut a hazai kereskedelembe.  Nálunk üvegházakban
dísznövényként is látható.
A babérlevelet felhasználhatjuk levesek ( tojás-,burgony-,savanyú-,hal-,paradicsom-,hús-,).
főzelékek (burgonya-,savanyú tojás-).  szószok,pácok, mártások, kolbászáruk, sültek,
aszpikok,kocsonya, készítésnél, valamint téli uborka, zöldparadicsom, tök és káposzta
eltevésénél és halhúsok marinálásánál. Különlegesen aromás ízt kölcsönöz az egybesült sertés-
és marhahúsnak is,ha párolás közben a levébe teszünk egy-egy levélkét.Különösen azoknál az
ételeknél elengedhetetlen,amelyek enyhén savanykás ízűek. (vadas marhafartő,citromos mártás,
nyúl, szarvas, őz stb. ),

Mivel a levelek erősen aromásak,így ügyeljünk a felhasználásnál,,mert kesernyés íze elrontnatja
ételünket vagy eltett savanyúságunkat.
A főtt ételeknél 15--20 percnél tovább ne hagyjuk az ételben,savanyúságokhoz viszont 1--2
levélkénél többet ne tegyünk,mert ez is elég az ízhatáshoz.


Receptek:   Savanyú tojásleves.  Zsirt forrósítunk és kellő mennyiségű liszttel szép piros
rántást készítünk. 1 mokkáskanál pirospaprikát teszünk bele, majd hideg vizzel felengedjük.
Fűszerezzük 1--2  szál babérlevéllel,sóval,pici cukorral,majd lassú tűznél hagyjuk 10--15
percig forrni.,
A tojásokat vigyázva eresztjük bele,hogy lehetőleg ne főjenek teljesen szét.

Az én saját véleményem ezzel a levessel kapcsolatban.  Nagyon-nagyon finom laktató étel.


Hamis vadmártás.  2 szál sárgarépát, 2 szál  petrezselyemgyökeret és 2 fej vöröshagymát
karikára vágunk,leöntjük annyi vizzel,hogy bőven ellepje. Babérlevéllel,sóval, szemes
borssal és ecettel izesítve puhára főzzük. Levétől leszűrjük,de nem öntjük ki,hanem
félretesszük..   A zöldséget 1 evőkanál zsíron 5 dkg cukorral megpirítjuk,meghintjük
2 evőkanál liszttel és a féretett páclével mártássűrűségre engedjük fel. Alaposan átforraljuk
az egészet áttörjük,mustárral és citromlével ízesítjük és tejfellel gazdagítjuk.Makarónival
tálaljuk.


Erdélyi vadashús.    1 kg marhafelsát annyi vizzel tesszük fel főni,hogy ellepje.  Ha forr,a
habját mindig leszedjük.Beledobunk 3--4 fej karikára vágott vöröshagymát,3-3 szál apróra
vágott sárgarépát és petrezselymgyökeret,sót,babérlevelet és 1 kiskanálnyi szemes borsot.

Lefedve lassú tűzön puhára főzzük,majd a tűzről levéve ecettel savanyítjuk. Ebben a páclében
hagyjuk a húst legalább 3 napig.
Fogyasztás előtt felmelegítjük és a húst felszeleteljük.Közben a zöldséget kihalászuk,kevés
cukorral szép barnára megpirítjuk és a páclével felengedve áttörjük. 2 evőkanál zsírból
és 2 evőkanál lisztből barna rántást készítünk,felengedjük a zöldséggel: mustárral,sóval
ízesítjük és a húst visszatéve átforraljuk.  Tálalás előtt tejfelt is adhatunk hozzá....

Saját véleményem!!!   Nálunk az egész család nagyon-nagyon szereti ezt a finom ételt....

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sályi Tiborné Erzsike üzente 9 éve

Fűszerek könyve Romváry Vilmos 2014.07. 14.,



Bazsalikom Népies neve: Bazsalikum,kerti bazsalikum,

királyfű, németbors

Latin neve: Ocimum basalcium L.



Eredetileg Dél-Ázsiából,Perzsiából és Afrikából került nemrégen hazánkba. Hamarosan itthon
is kedvelt kerti,cserép--és fűszernövény lett a népszerű és jellegzetes illatú bazsalikom.
A nagy kereslet miatt ma már nagy területeken termesztik a dús aromájú,zöld színű,kis levelű
és fehér virágú változatát.

Kellemes,szegfűszegre emlékeztető,fanyar illatú,, pikáns ízű fűszernövény ( Basiliei herba).
mely illó olajat,cseranyagot,szaponint és keserű anyagot tartalmaz..

A bazsalikom általánosan ismert és kedvelt fűszer,mely a kereskedelemben morzsolt állapotban
kerül forgalomba,
Tároláskor ügyeljünk arra,hogy fénytől óva, légmentesen legyen lezárva. Mint Fűszer,különösen
az igénye konyhákban,sokoldalúan kerül felhasználásra: levesekbe,főzelékekbe, (különösen
fehér babban),salátákban,szószokban,pácokban,sültekben,mártásokban,darált húsokhoz,
halételekben,kolbászárukban,növényi ecetek készítésekor,továbbá ecetes és vizes uborka
eltevésekor remek aromát kölcsönöz.

Egyes halételek,készítésekor zsályalevéllel,rozmaringlevéllel együtt kiváló,illatos körítést
nyerhetünk.

Teáját gyomorerősítőül, étvágygerjesztőnek,felfúvódás ellen,szélhajtóul,gyomorfertőzésnél,
köhögés csillapítására,idegnyugtatóul,vízelhajtónak,vesegyulladásnál használják.

Külsőleg toroköblítőül és kelések érlelésére szolgál....




Házi termesztés céljából legjobb a palántákat április végén vagy május elején beszerezni és
a kertben 20--30 cm távolságra vagy az elkészített cserepekbe balkonládákba ültetni.



Receptek:

Paradicsommátás. Kevés vajban 1 evőkanál lisztet megpirítunk,beleteszünk 1 fej reszelt
vöröshagymát. A paradicsompürét hideg csontlével feleresztjük és hozzáöntjük a rántáshoz.

Fűszerezzük sóval,mokkáskanálnyi bazsalikommal,borssal és kevés cukorra..Én fokhagymát is
teszek bele, nagyon finom főtt burgonyával. És sült hússal...


Sonkás, illatos csirke: A csirkét feldaraboljuk,besózzuk és lisztben megmártva forró
vajban,vagy olajban hirtelen kisütjük.
Mély tűzálló edénybe rakjuk. A zsiradékban kisütünk 20 dkg hosszúkásra vagdalt sonkát
és a csirkére rakjuk.
A visszamaradt zsiradékban végül megpirítunk 1 nagyobb fej reszelt vöröshagymát,beledobunk
1 evőkanál paradicsompürét,kiskanálnyi tört bazsalikomot,kevés vízzel felengedjük és
a csirkére öntve fedő alatt puhára pároljuk.
Amikor már készen van,2 dl tejfölbe keverünk 5 dkg reszelt sajtot,hozzáöntjük a csirkén
levő mártáshoz és egyszer felforraljuk. Rizzsel és salátával körítve tálaljuk.


Emésztést elősegítő,alacsony vérnyomás elleni gyógytea,5---5 dkg bazsalikomfű,borsikafű,
fehérürömfű,rozmaringlevél, homoki gyopár, konyhaköménymag keverékéből 2 evőkanálnyit
veszünk fél liter vízhez.
Pár perc forralás és 5--10 perc állás után a leszűrt folyadékból 1--1 csészényit reggel
éhgyomorra,illetv este, lefekvés előtt elfogyasztunk....

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Nagyon szépen köszönöm draga Erzsike, hogy ilyen csodálatos recepteket tanulhatunk Tőled.Én már vittem is :-))).
Szeretettel:Irenke

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu