Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyárádmente barátai. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyárádmente barátai. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyárádmente barátai. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nyárádmente barátai. közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nyárádmente barátai. vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Sályi Tiborné Erzsike indította 10 éve
Étel-,italfűszereink részletes ismertetése
Ebben a fejezetben részletesen ismertetjük,az összs felhasználható és a kereskedelmi forgalomban is
kapható fűszereket. A felsorolást olyan formában adjuk,hogy abból láthatják olvasóink a
fűszerek származási helyét,botanikai leírását,hazánkban termeszthetőnél a természetes
módját,illetve annak rövid ismertetését,továbbá a felhasználás lehetőségeit,javalatait és
főbb hatóanyagait.
Minden fűszer ismertetésénél tanácsokat,illetve recepteket közlünk a fűszerrel elkészíthető
ételféleségre és gyógyteaként való felhasználásáról is.
A közölt receptek általában 4 személy részére szólnak,ami természetesen az étvágytól,igénytől
függően változhat.
Minden Háziasszony ismeri családtagjait,ezért a receptekben megjelölt alapanyagokat a
kivánalmaknak megfelelően csökkentheti vagy növelheti,
Áfonya Népies neve: afinya,fekete áfonya,havasi meggy, kukajsza,molabogyó
latin neve: Vaccinium myrtillus L.
A hazánkban Sopron és Vas megyei erdőkben kisebb állományokban előforduló cserje: borsó
nagyságú, hamvaskék színű termés ( Myrtilli fructus) szolgáltatja a vadas ételek ezen
híres ízesítőjét.. Gyümölcssavakat,cukrot,pektint, cseranyagot,vitaminokat tartalmaz.
Az őz,nyúl,szarvas,fácán,vaddisznó elkészítésénél pikáns,közkedvelt íze miatt szinte
nélkülözhetetlen. Ezen ételekhez mártás,kompót,saláta,vagy dzsem formályában lehet találni.
Különleges zamatán kívül a áfolyával a szervezetnek értékes tápanyagot is juttatunk.
Lekvár,szörp,bor vagy tea alakjában is fogyasztjuk,mert nagyon jó hatású a bélflóára,mivel
a bél nyálkahártyáját ellenállóvá teszi. Ezenkívül emésztési zavaroknál,krónikus béhurutnál
bélfertőzésnél,hasmenésnél és szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
A vörös áfonya---- kövi málna---( V. vitis idaea) gyümölcse ( Vitis ideae fructus) a fekete
áfonyához hasonlóan közkedvelt lekvár,kompót,saláta.
Receptek: Áfonyadzsem. Az áfolyát kiválogatjuk,lemérjük,megmossuk,szitára szedjük,majd
zománcozott lábasba folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. 1 kg áfonyához 60 dkg cukrot
számítunk. A sűrű áfolyába kellő mennyiségű cukrot teszünk,és forrástól számított 10 percig
tovább főzzük. Forrón üvegekbe töltjük,és ha már kihűlt,celofánnal lekötjük.
Áfonyasaláta: 6o dkg vörös áfonyát kiválogatunk,megmossuk és 10 dkg cukorral kevés vízben
főzni tesszük. Ha kihűlt meglocsoljuk másfél dl fehér borral,ismét megcukrozzuk,majd
másfél dl tejszínnel tálaljuk. nagyon finom!!!!
Gyógytea bélhurut,bélgörcs,bélfertőzés ellen. 5--5 g vérontógyökér,tölgyfakéreg,kálmosgyökér,
kakukkfű,diólevél áfonyalevél,áfonyabogyó,kamillavirág keverékét fél liter vízzel 1-2 percig
főzzük,majd fedő alatt tartjuk 5--10 percig. Leszűrjük,és napjában többször lehet fogyasztani.
Folytatás következik....
Hozzászólások eddig: 0
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás